Een beetje gepikt, een beetje van mezelf: aspergegerecht uit de stoomoven. Bijzondere dingen, die asperges. Op de foto zie je hoe ze de grond uit groeien. Dit gerecht is voor twee personen. 

Ingrediënten:

  • 1 kg (geschilde) asperges
  • 4 plakjes achterham
  • 2 eieren
  • 50 gr boter
  • 400 gr krieltjes
  • 1 dl olijfolie
  • wat gevriesdroogde saladekruiden
  • pijnboompitten
  • geraspte kaas
  • zout&peper

Stoom de krieltjes in de stoomoven (6 minuten, 100 graden) in een bak met gaatjes. Leg de asperges er vervolgens bij (in dezelfde bak als die groot genoeg is, anders in een andere bak met gaatjes). Stoom vervolgens de krieltjes en asperges op 100 graden gedurende 6 minuten. Leg de eieren erbij. Zet ook in een bakje met de boter erbij. Stoom vervolgens weer 8 minuten op 100 graden. Mix in de tussentijd de olijfolie met de saladekruiden (ik gebruik hiervoor mijn Magic bullet, gaat supergoed). Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Snij de ham in stukjes. Bak de pijnboompitten in een beetje olie en voeg de ham toe. Bak even door. Haal na 8 minuten de eieren uit de oven, laat ze schrikken in koud water en snijd ze in plakjes. Controleer of de asperges en de krieltjes gaar zijn, stoom ze anders nog een paar minuten. 

Verdeel de krieltjes en de asperges over twee borden. Giet de gesmolten boter en de olijfoliekruidenmix erover. Vervolgens leg je de eieren, de pijnboompitten en de ham op de borden. Strooi er eventueel wat kaas over.