Vandaag wilde ik een preischotel uit de oven maken. Voorheen maakte ik een preischotel altijd met een kant-en-klaar sausje uit een pakje. Nu ik een beetje van een bekend merk en een beetje van mezelf uit mijn keuken verbannen heb, moest ik op zoek naar een vervanger voor de saus. Ik heb hiervoor een mix van avocado, ei en melk gebruikt. Avocado, als vrucht, vind je lekker of niet. In een saus is het een topper! Je vervangt de room door een vrucht, dat is een stuk gezonder en minstens zo lekker. 

Je hebt het volgende nodig:

  • een halve zak diepvries rösti
  • 500 gram prei
  • 300 gram gehakt
  • 1 avocado
  • 2 eieren
  • 150 ml melk
  • parmezaanse kaas (strooisel)
  • peper, zout en kruiden naar smaak

Strooi de rösti in een ovenschaal en zet de schaal in de oven. (170 graden. Als je een stoomoven hebt, laat dan wat stoom toevoeren). Rul het gehakt, bak daarna de prei mee. Voeg peper en zout naar smaak toe. Pureer een avocado, voeg twee eieren, de parmezaanse kaas en de melk toe. Voeg naar smaak peper, zout en kruiden toe. Mix het geheel tot een smeuïg mengsel. Haal de rösti uit de oven en schep ze op een bord. Doe het gehakt/prei mengsel in de ovenschaal en schep daar de rösti weer over. Giet het avocadomengsel over de rösti en zet de schaal in de oven. Laat de preischotel gedurende 20 minuten verder garen. (170 graden met wat stoom erbij). Het avocadomengsel moet droog zijn. Zet de schaal nog een paar minuten onder de grill. 

 

Een beetje gepikt, een beetje van mezelf: aspergegerecht uit de stoomoven. Bijzondere dingen, die asperges. Op de foto zie je hoe ze de grond uit groeien. Dit gerecht is voor twee personen. 

Ingrediënten:

  • 1 kg (geschilde) asperges
  • 4 plakjes achterham
  • 2 eieren
  • 50 gr boter
  • 400 gr krieltjes
  • 1 dl olijfolie
  • wat gevriesdroogde saladekruiden
  • pijnboompitten
  • geraspte kaas
  • zout&peper

Stoom de krieltjes in de stoomoven (6 minuten, 100 graden) in een bak met gaatjes. Leg de asperges er vervolgens bij (in dezelfde bak als die groot genoeg is, anders in een andere bak met gaatjes). Stoom vervolgens de krieltjes en asperges op 100 graden gedurende 6 minuten. Leg de eieren erbij. Zet ook in een bakje met de boter erbij. Stoom vervolgens weer 8 minuten op 100 graden. Mix in de tussentijd de olijfolie met de saladekruiden (ik gebruik hiervoor mijn Magic bullet, gaat supergoed). Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Snij de ham in stukjes. Bak de pijnboompitten in een beetje olie en voeg de ham toe. Bak even door. Haal na 8 minuten de eieren uit de oven, laat ze schrikken in koud water en snijd ze in plakjes. Controleer of de asperges en de krieltjes gaar zijn, stoom ze anders nog een paar minuten. 

Verdeel de krieltjes en de asperges over twee borden. Giet de gesmolten boter en de olijfoliekruidenmix erover. Vervolgens leg je de eieren, de pijnboompitten en de ham op de borden. Strooi er eventueel wat kaas over.