Gisteren zocht ik in de supermarkt naar een zakje rauwkost voor op mijn broodje kaas. In het schap lagen ook zakjes gesneden witte kool: de basis voor Atjar tjampoer. Ik ben gek op de Atjar die bij de Babi Pangang van de Chinees meegeleverd wordt en ben al lang van plan dit ook eens zelf te maken.

De basis voor de Atjar is witte kool. Daarnaast kun je er van alles bijdoen: paprika, tauge, bloemkoolroosjes, boontjes, wortels en andere harde groenten (geen bladgroenten). Je hebt verder nog het volgende nodig:

  • een fles witte azijn
  • suiker
  • zout
  • een theelepel mosterdpoeder
  • een theelepel laos (galanga)
  • een theelepel djahé (gemberpoeder)
  • een volle eetlepel geelwortelpoeder (koenjit of kurkuma)
  • een eetlepel olie
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 2 zeer fijn gesneden uitjes
  • een theelepel sambal of een fijngesneden pepertje

Doe wat olie in een pan en fruit hierin de uitjes en de knoflook. Haal de pan van het vuur en meng de kruiden en een beetje water erdoor. Zet de pan weer op het vuur en roer tot de kruiden opgelost zijn. 

Breng gelijke delen water en azijn aan de kook. Proef even van het mengsel, vind je het te zuur, voeg dan water toe, is het niet zuur genoeg, voeg dan azijn toe. Kook de groenten beetgaar. (Let op, niet alle groenten hebben dezelfde kooktijd nodig, de groenten die het langst moeten koken dus eerst!)

Als de groenten beetgaar zijn, kun je het kruidenmengsel erdoor roeren. Proef even en voeg suiker toe naar smaak. Als de atjar op smaak is, dan giet je het kookvocht af in een andere pan (je hebt het zometeen weer nodig). Schep de groenten in potten. Breng het kookvocht opnieuw aan de kook en giet de potten vol tot aan de rand. Schroef vervolgens direct het deksel erop. 

Bewaar de Atjar in de koelkast. 

 

Van een vriendin kreeg ik een (bij nader inzien) heerlijk recept van boerenkoolchips. Deze vriendin is veganistisch en tot dit recept heb ik eigenlijk nog nooit iets bij haar gegeten wat ik echt heel lekker vond. Ikzelf ben namelijk nogal bourgondisch aangelegd. Je snapt de twee uitersten :-)Toch was dit recept het proberen waard. En: het was heerlijk!

 

 

Ingrediënten:

  • Een zakje boerenkool
  • Olijfolie
  • Peper, zout en eventuele andere kruiden die je lekker vindt: paprikapoeder, cayennepeper, Old Bay Seasoning.

Je maakt de chips als volgt: leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Verwarm je oven even voor op 160 graden. Stop twee of drie handen boerenkool in een kom, sprenkel wat olijfolie erover en meng de kruiden er door. Het handigst doe je dat gewoon met je handen. Leg de boerenkool op de bakplaat (niet te dik, anders bakt het niet). Na ongeveer 15 minuten is je chips klaar. Even af laten koelen op een rooster voordat je het serveert.

De volgende keer ga ik op zoek naar ongesneden boerenkool, eens kijken of wat grotere stukken boerenkool een nog beter resultaat opleveren.

 

 

Zoete aardappelsoep

  • 4 personen
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl geraspte gember
  • 1 el madraskerriepoeder (hier vind je het recept)
  • 1 kg zoete aardappels, geschild en in stukken van 5 cm
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 400 gr kokosmelk (blik)
  • 1 kleine handvol korianderblad
  • gefruite uitjes en naan- of chappatibrood (of turks brood) om erbij te serveren

Verhit de olie in een grote pan.

Bak de ui op middelhoog vuur glazig

Voeg knoflook, gember en kerriepoeder toe

Roer nog 1 minuut

Voeg de zoete aardappels toe en meng alles goed zodat alle stukjes aardappel rondom bedekt zijn

Schenk de bouillon erover

Breng aan de kook en temper het vuur

Sluit de pan en laat 20 min. sudderen, totdat de aardappels gaar zijn

 

Laat alles even afkoelen en pureer de soep (keukenmachine/blender/staafmixer)

Doe terug in de pan en roer de kokosmelk en wat koriander erdoor (bewaar een beetje voor de garnering)

Soep nog even doorwarmen en serveren met gefruite uitjes en naan-/chappati-/turks brood

 

De soep heeft een zachte smaak. Voor een sterkere smaak 2 theelepels extra madraskerriepoeder toevoegen en/of een pepertje.