Ingredienten:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 kilozak peen en uien, gesneden

Schil de aardappelen en leg ze ze in de snelkookpan. Giet er een laagje water bij (ongeveer 3 cm). Doe vervolgende de peen en uien erbij. Breng de pan op druk op de hoogste stand en laat de hutspot 10 minuten koken. Haal de druk van de pan en giet de inhoud in een vergiet. Laat het even uitlekken en stamp de ingrediënten fijn. Even doorroeren, eventueel wat peper en zout erbij doen om het op smaak te maken. Heel lekker met gehaktballen.

 

Ingrediënten:

  • 500 gram braadlappen (magere runderlappen)
  • 8 kemirienoten
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 8 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1,5 el fijngesneden gemberwortel
  • 3 tl sambal trassi
  • 2 tl djinten
  • 3 tl ketoembar
  • 2 tl kurkuma
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 el goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
  • 2 el ketjap asin
  • 2 blikken (400 gram per blik) kokosmelk
  • 1 serehstengel (het gekneusde uiteinde) of 1 tl poeder
  • 3 djerek-poeroetblaadjes

Snij het vlees in stukjes van 2 x 2 cm. Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan met anti-aanbaklaag en wrijf ze met een vijzel fijn. Verhit de olie in de snelkookpan en roerbak de kemirie, ui, knoflook, gember, sambal, djinten, ketoembar en kurkuma gedurende 2 minuten. Roer de tamarinde, goela djawa, ketjap, kokosmelk en 1 dl. water erdoor. Voeg de sereh en djerek-poeroet toe en breng het geheel aan de kook. 

Roer het vlees door het mengsel. Breng de snelkookpan op druk en laat het mengsel op de hoogste stand 25 minuten koken. Haal de druk van de pan en verwijder de sereh en djerek-poeroet. Serveer met witte rijst en een komkommersalade.

Ingrediënten:

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 uien, grofgesnipperd
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 theelepel kummel of karwijzaadjes
  • 600 gram runderlappen van de schouder, in stukken van 4 x 4 cm
  • 50 ml augurkennat
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 300 gram aardappels, in blokjes
  • 2 rode paprika's, grof gesnipperd
  • 100 gram cocktailaugurken
  • 3 eetlepels crème fraîche

Breng 1 liter water aan de kook in een pan of waterkoker. Verhit in de snelkookpan de olie en fruit de uien goudbruin. Roer de tomatenpuree en knoflook erdoor en strooi het paprikapoeder en kummel of karweizaad erover. Roerbak dit mengsel 2 minuten op laag vuur. Voeg het vlees en het augurkennat toe, schenk het kokende water erbij en schep alles om. Maal er wat zout en peper over en sluit de snelkookpan. Breng de pan onder druk (hoogste stand) en stoof het vlees gaar in ongeveer 25 minuten. Haal de druk van de pan en maak hem open. Schep de aardappels, paprika's en cocktailaugurken door het vlees. Sluit de pan opnieuw, breng hem weer op druk (hoogste stand) en kook het gerecht nog eens 10 minuten onder de druk, zodat de aardappelen gaar zijn. Haal de druk weer van de pan, open hem en roer de crème fraîche door het gerecht. Breng eventueel op smaak met peper en zout. 

Goulash is lekker met grof boerenbrood.

Ingrediënten:

  • 1 kg kipdelen (kipfilet)
  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 1/2 tl koenjit (geelwortel)
  • 50 gram bakboter of roomboter
  • 2 zoete uien, in halve ringen
  • 1 tl karweizaad
  • 1 tl kerriepoeder
  • 3 tenen knoflookpoeder, fijngehakt)
  • 3 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 2 tl gedroogde chiliflakes
  • 250 ml water
  • zout
  • 100 gram santen, verkruimeld
  • 75 gram cashewnoten

Was en droog de kip. Meng de yoghurt met de geelwortel. Voeg de kip toe, dek het af en laat het 6 tot 10 uur marineren. 

Schraap de yoghurt van de kip (bewaar de yoghurt). Verhit de boter in de snelkookpan en fruit de uien tot ze goudbruin zijn. Haal de uien uit de pan. Fruit vervolgens het karweizaad en de kerriepoeder een halve minuut. Voeg de chiliflakes, de knoflook, gember en de kip toe. Bak dit mengsel gedurende 5 minuten. Hierna kunnen de uien, yoghurtmarinade, de santen en het water erbij. Maak op smaak met zout. 

Sluit de snelkookpan, breng hem op druk en laat het gerecht op de hoogste stand 15 minuten koken. Maak ondertussen de cashewnoten fijn in de vijzel. Haal na 15 minuten de druk van de pan en verwijder de kip. Voeg de cashewnoten toe en breng de saus aan de kook. Als de saus te dik wordt, verdun hem dan met water. Schep de saus over de kip. Serveer het gerecht met basmatirijst en roergebakken kool of spinazie.

 

Ingrediënten:

  • 500 gram magere runderlappen (braadlappen)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el citroensap
  • 6 kemirienoten, fijngehakd
  • 1 el planaardige olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 1 tl ketoembar
  • 0,5 tl djinten
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 tl kaneel
  • zout en peper
  • 1/4 liter kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk (400 gram)
  • 1 el tamarindepasta
  • 1 el goela djawa of bruine basterdsuiker

Snijd het vlees in reepjes en die in een kom. Meng 1 el ketjap en het citroensap door het vlees en laat het afgedekt 30 minuten marineren.

Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan goudbruin. Wrijf de noten fijn in een vijzel (of magic bullet). Verhit de olie in de snelkookpan en bak de kemirienoten, ui, knoflook, ketoembar, djinten, vijfkruidenpoeder en kaneel 2 minuten. Voeg het vlees toe en bak het 3 minuten mee. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schenk de bouillon erbij en roer de tamarinde, 2 eetlepels ketjap en de goela djawa erdoor. Laat het vlees in 25 minuten op de hoogste stand in de snelkookpan gaar worden.

Lekker met witte rijst, seroendeng en gebakken uitjes.

Ingrediënten: 

  • 600 gram magere baklappen
  • peper en zout
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • roomboter
  • flesje donker bier (bijvoorbeeld Leffe Trippel)
  • halve liter runderbouillon
  • 2 of 3 laurierblaadjes
  • scheut azijn

Laat de boter in een koekenpan bruin worden. Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees om en om snel bruin. Snij ondertussen de uien en knoflook in fijn. Verhit redelijk wat boter op hoog vuur in de snelkookpan en fruit hierin de uien en knoflook gedurende een paar minuten. Voeg het vlees toe. Giet ongeveer 2/3 van het bier erbij en vul de vervolgend met de bouillon tot het vlees net onder staat. Giet een scheutje azijn erbij en stel de pan in op de hoogste druk. Wacht tot de pan op druk is en zet dan het vuur lager. Let op: zet het vuur niet te laag, de pan moet op druk blijven.

Na een ongeveer een uurtje is het vlees klaar. Haal de druk van de pan, maak het deksel open en snuif de de lekkere geur van het stoofvlees op. Nu nog even naar de friteszaak aan de overkant voor de bijbehorende frietjes en van het geheel genieten!