Weer eens anders: hete aardappelpuree. Het recept is simpel, het resultaat is verrassend lekker! Dit heb je nodig:

  • 500 gram aardappelen
  • een halve courgette
  • 2 flinke wortelen
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • een stukje gember (2 of 3 cm)
  • peper en zout

Kook de aardappelen in de snelkookpan (een minuut of 10). Rasp ondertussen de courgette en de wortel. Schil de gember en snij hem in kleine stukjes (5 x 5 mm). Doe de courgette, wortel en gember in een schaal en gaar ze gedurende 5 minuten in de magnetron (hoogste stand). Giet de aardappelen af en druk ze fijn in een pureeknijper. Mix de aardappel, courgette, wortel en gember, giet er wat melk bij om er een gladde puree van te maken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Vorige week weer eens gemaakt, het is nog altijd even lekker: andijviestampot volgens Ben. Het recept staat in de categorie Snelkookpan, de enige reden hiervoor is dat de aardappelen lekker snel gaar zijn in de snelkookpan. Ik kook sinds kort op een nieuwe gaskookplaat, met een hele grote wokbrander. Die wokbrander zorgt ervoor dat de snelkookpan razendsnel op druk is, waardoor je echt sneller kookt met de snelkookpan. 

Wat heb je nodig:

  • een kilo geschilde aardappelen
  • een struik andijvie
  • 2 eieren
  • 4 augurken
  • 2 fijngesneden lenteuitjes
  • 300 gram gehakt
  • een fijngesneden rode paprika
  • wat melk
  • een pureeknijper

Schil de aardappelen en kook ze gaar in de snelkookpan. Snijd de andijvie zo fijn mogelijk. Kook de eieren 6 minuten. Snijd de paprika, augurk, eieren, ui in kleine stukjes. Rul het gehakt en kruid het met peper, zout, nootmuskaat (of gebruik Old Bay). Giet de aardappelen af en maak een puree met de pureeknijper (dat gaat echt veel beter dan met een aardappelstamper). Meng de andijvie, het gehakt, de kruiden en overige ingrediënten door de puree.  Roer en wat melk door om de stamppot lekker smeuïg te maken. Eventueel kun je de stammpot met kaas bestrooien en nog even onder de grill zetten. 

 

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 g preien, in ringen
  • 300 g knolselderij, in reepjes
  • 3 aardappels, in blokjes
  • 2 winterwortelen, in halve plakjes
  • 400 g spliterwten
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels, gekneusd
  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 rookworst
  • 4 takjes bladselderij, groen fijngehakt
  • zeezout uit de molen, zwarte peper

Bereiding:

Verhit de zonnebloemolie in de snelkookpan en laat hierin de
prei op laag vuur, al omscheppend, 3 minuten ‘zweten’. Vul de
snelkookpan met de rest van de groentes, spliterwten, specerijen
en bouillontabletten. Schenk er 2 liter water bij. Sluit de pan en
breng de pan onder drukstand 1. Kook de soep gaar in 20 minuten.
Snijd intussen de rookworst in schuine stukjes.
Breng de pan volgens de instructies van de druk af en open de
pan. Roer de spliterwten los. Roer de worst bij de soep en breng
de soep in de open snelkookpan al roerend aan de kook. Roer
het selderijgroen erbij en breng de soep op smaak met zout en
peper. Voeg de rookworst toe en warm de soep nog even door.

Tip:
De soep is het lekkerst als deze een paar uur van tevoren wordt bereid!

 

Ingrediënten:

  • 1 kg braadlappen
  • zout en versgemalen peper
  • 75 g boter
  • 4 kleine uien, in ringen
  • 200 ml appelazijn
  • 6 plakken ontbijtkoek, in stukjes
  • 100 g rozijnen
  • 50 g appelstroop
  • 4 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes

Bereiding:

Wrijf de braadlappen in met zout en peper. Verhit in de snelkookpan
de boter en bak hierin, in delen, de braadlappen aan
beide kanten bruin. Fruit in het bakvet de uien goudbruin. Blus
het bakvet af met 600 ml water en los hierin al roerend de appelstroop
op. Voeg de appelazijn, ontbijtkoek, rozijnen, kruidnagels
en laurierblaadjes toe, maal er nog wat peper over en leg de
braadlappen in het vocht. Sluit de snelkookpan en breng de pan
onder drukstand 2. Laat het vlees, op een middelhoge pit, in 20
minuten gaar worden. Breng de pan volgens de instructies van
de druk af en open de pan. Neem het vlees uit de pan en roer
de jus glad.

Ingrediënten:

  • 1 Chinese kool
  • 1/2 blikje bamboescheuten (inhoud ca. 220 gram)
  • 5 verse shi-itake paddestoelen
  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei - 2 eetlepels maïzena
  • Japanse sojasaus (shoyu)
  • versgemalen zeezout - ca. 1 eetlepel bloem
  • 100 gram julienne van wortel
  • 1 pot kalfsfond (ca. 350 ml)
  • 3 eetlepels Japanse rijstwijn (sake) of droge sherry
  • 2 theelepels suiker

Bereiding:

Snijd 12 van de buitenste grote bladeren van de Chinese kool los.
Breng in een waterkoker ruim water aan de kook en schenk deze in een ruime kookpan. 
Blancheer de bladeren elk 1 minuut en spoel ze in een vergiet koud onder koud stromend water.
Laat ze uitlekken. Laat de bamboescheuten uitlekken en hak ze fijn. 
Hak de paddestoelen fijn. 
Meng het gehakt met bamboe, paddestoelen, ei, maïzena en 3 theelepels sojasaus.
Vorm hiervan 12 ‘worstjes’. Bestrooi de koolbladeren dun (gebruik een zeefje) met wat bloem. 
Leg op elk blad een gehaktworstje, vouw de zijkanten naar boven en rol de bladeren op.
Steek ze eventueel vast met een cocktailprikker. 
Leg ze in het mandje van de snelkookpan en verdeel de worteljulienne erover.
Schenk de kalfsfond, 1 eetlepel Japanse sojasaus en rijstwijn erover en strooi de suiker erover.
Breng de pan onder drukstand 1 en kook het gerecht 12 minuten.
Breng de pan volgens de instructies van de druk af en open de pan. 
Neem het mandje met koolrolletjes uit de pan en leg ze op een (warme) serveerschaal. 
Dek af met aluminiumfolie. Kook op hoog vuur het kookvocht wat in en lepel het over de koolrolletjes.

Ingrediënten:

  • 2 dl ketjap manis
  • 50 ml gembersiroop
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 2 theelepels Chinees 5-kruidenpoeder
  • 4 tenen knoflook uit de pers
  • versgemalen zeezout
  • 1 1/2 kg spareribs (5-6 stuks aan elkaar)
  • 50 ml (arachide)olie
  • 1 ui, zeer fijn gesnipperd
  • 100 ml kokosmelk

Bereiding:

Meng ketjap, gembersiroop, suiker, 5-kruidenpoeder en knoflook met wat zout.
Verdeel de ribs in stukken van 5-6 ribbetjes aan elkaar en schep ze om in de marinade.
Laat ze minstens 1 uur marineren.
Verhit de olie in de snelkookpan
Schraap de marinade van de krabbetjes af en bak de ribs rondom bruin.
Neem ze uit de pan. Voeg de ui toe en roerbak 3 minuten.
Voeg 300 ml water toe en roer het aanbaksel los.
Leg de ribs in de snelkookpan, schenk het braadvocht erbij en sluit de pan.
Breng de pan onder drukstand 2 en kook het gerecht 20 minuten.
Breng de pan volgens de instructies van de druk af en open de pan.
Neem de ribs uit de pan. Deze kan je eventueel nog even aanbraden in een grilpan.
Roer de kokosmelk bij het braadvocht en breng het aan de kook. Serveerde saus bij de spareribs.

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 ui, in stukjes gesneden
  • 2 of 3 teentjes knoflook
  • 100 gram gehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 of 2 el oregano
  • 1 el basilicum
  • 2 tl tijm
  • 1 el suiker

Giet een klein laagje olijfolie in de snelkookpan. Verhit de olie en fruit hierin de ui en knoflook en rul het gehakt. Als het gehakt goed bruin is, doe dan de gepelde tomaten en de puree erbij. Roer het geheel goed en meng het zout en de kruiden erdoor. Als laatste gaat er een glas water met de suiker erbij.

Breng de snelkookpan op druk en laat de saus 20 minuten koken op de hoogste stand. Deze saus is te gebruiken bij pasta en is ook lekker als lasagnesaus. Doe er dan voor de extra vulling kleine gehaktballetjes en halve gekookte eieren bij.

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 zak gesneden boerenkool
  • 1 rode ui, gensnipperd
  • 1/2 rode peper, fijn gesneden
  • 1 bouillonblokje of bouillonpoeder
  • peper en zout

Schil de aardappelen en leg ze in de snelkookpan. Giet een laagje water in de snelkookpan (ongeveer 3 cm). Leg daar de overige ingrediënten bovenop: de boerenkool, ui, peper en bouillonblokje. Zet de pan op het vuur en breng hem op druk (hoogste stand). Laat het geheel 10 minuten koken. Haal de druk van de pan en giet de inhoud in een vergiet. Even laten uitlekken, alles fijnstampen, doorroeren en eventueel nog peper en zout toevoegen. 

Boerenkool eet je eigenlijk met worst: je kunt bij de slager verse rookworst kopen die je zelf nog moet koken: superlekker!