In mijn vorige recept voor bouillonpoeder gebruikte ik verse kruiden. Het nam heel veel tijd in beslag om die kruiden te drogen. Ik heb het nu wat eenvoudiger (maar niet minder lekker) aangepakt. Bij Xenos verkopen ze zakjes gedroogde kruiden voor nasi en bami. Daar zitten alleen gedroogde groenten in (sjiek hoor Xenos, geen smaakversterkers en andere toevoegingen). Ik heb wat zakjes nasi- en bamikruiden gekocht en die vermalen in mijn Magic Bullet. Samen met wat selderiezout, chiliflakes en een beetje Italiaanse kruiden (stonden nog in mijn keukenkast) werd dat een heerlijk poeder voor bijvoorbeeld in je stamppotje!

Het wordt tijd dat ik weer eens nieuwe macro foto's maak..........

Met de onderstaande kruiden maak je een uitstekende kruidenmix voor bami:

  • 1 deel knoflookpoeder
  • 1 deel korianderpoeder
  • 1 deel gemberpoeder
  • 1 deel komijnpoeder
  • 1 deel kurkuma
  • 1/4 deel chilipoeder
  • 1/2 deel kerrie

Een potje vol maak je door 3 eetlepels knoflookpoeder, 3 eetlepels korianderpoeder, 3 eetlepels gemberpoeder, 3 eetlepels komijnpoeder, 3 eetlepels kurkuma, 3/4 eetlepel chilipoeder, 1 1/2 eetlepel kerriepoeder, 1/2 eetlepel zout en een 1/2 eetlepel peper te mixen. 

Bewaar de mix in een afgesloten pot. Als je de mix gaat gebruiken, dan heb je het volgende nodig voor een gerecht voor 2 personen:

  • 6 theelepels kruidenmix
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olie

 

 

Ik kocht een keer een blikje Old Bay seasoning op een website waar je allerlei Amerikaanse etenswaren kunt kopen. Ik was verkocht: ik strooi het nu over mijn gebakken aardappelen, frites en kipfiletje. Ik gebruik het als aanvullende kruidenmix door het gehakt. Heerlijk. Old Bay Seasoning is een samenstelling van veel verschillende kruiden. Uiteraard maak ik het zelf nu. Hieronder zie je de ingrediënten:

  • 1 tablespoon ground dried bay leaves (laurier)
  • 2 teaspoons celery salt (selderij zout)
  • 1-1/2 teaspoons dry mustard (mosterdpoeder)
  • 1-1/2 teaspoons ground black pepper
  • 1 teaspoon sweet or smoked paprika
  • 1 teaspoon ground celery seeds (selderij zaden)
  • 1/2 teaspoon ground white pepper
  • 1/2 teaspoon ground nutmeg (nootmuskaat)
  • 1/2 teaspoon ground ginger (gember)
  • 1/4 teaspoon crushed red pepper flakes
  • 1/8 teaspoon ground cloves (kruidnagel)
  • 1/8 teaspoon ground cardamom (kardemom)
  • 1/8 teaspoon ground allspice (piment)

Als ik een nieuwe voorraad maak, neem ik meestal de dubbele hoeveelheid van de ingrediënten, dan kan ik weer een tijdje vooruit. De meeste kruiden koop je in de supermarkt, het mosterdpoeder heb ik bij de Macro gekocht. Kijk ook eens in een Toko of een Turkse supermarkt. Dat is vaak een stuk goedkoper.

Maal alle kruiden fijn. Ik heb dat gedaan in mijn Magic Bullet. Dat werkt geweldig.

 

Madraskerriepoeder (150 ml):

  •  3 el korianderzaad
  • 1,5 tl komijnzaad
  • 1 el zwart mosterdzaad 
  • 1 tl zwarte peperkorrels  
  • 1 tl koenjitpoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 0,5 tl gemberpoeder

Bak het korianderzaad, mosterdzaad, komijnzaad en zwarte peperkorrels 1 minuut in een droge pan, tot ze geuren. Maal ze met de overige ingrediënten in een keukenmachine fijn.

Madraskerriepoeder is max. 1 maand houdbaar in een goed afgesloten pot.

Bouillon kun je kant in klaar in blokjes kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Het is een heel karwei, maar wel leuk om eens een keer uit te proberen. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • zakken gesneden soepgroenten
  • 2 rode uien
  • 1/2 rode peper
  • peper en zout naar smaak
  • laurierblaadjes
  • peterselie
  • bieslook
  • 1/2 bolletje knoflook

Ik heb alle ingrediënten in de blender fijn gemalen. Daarna moest de pulp drogen en dat duurt wel even. Ik heb de massa uitgespreid op een vel vetvrij papier en in de oven op 90 graden laten drogen. Dat duurde bij elkaar wel een uur of zes. Het laatste vocht ging er uit in de magnetron op de hoogste stand (een paar minuten). 

Als alles opgedroogd is tot een soort van koek, maal je het fijn, wederom in de blender.