Stifado is stoofvlees op z'n Grieks! 

De ingrediënten:

  • 800 gram runderlappen
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 gram sjalotjes
  • 50 ml rode wijn
  • ½ dl rode-wijnazijn
  • ½ -1 afgestreken theelepel kaneel
  • ½-1 afgestreken theelepel geraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 50 gram boter (of minder naar eigen smaak)
  • ongeveer tien gedroogde tomaten op olie (meer mag ook), in stukjes gesneden
  • scheutje Worcestershiresaus
  • ca. 300 ml water
  • bloem

 Je kunt ook een kant en klare kruidenmix kopen bij www.kretawinkel.nl

Voorbereiden:  

  1. Pers de knoflook uit, snijd de sjalotjes in stukjes en snijd het vlees in grove dobbelstenen. 
  2. Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees (wat bestrooid met bloem) op matig vuur rondom bruin. Voeg al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de azijn en rode wijn toe en laat ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, tomatenpuree en de Worcestershiresaus toe.

En dan hieronder de bereiding:

  1. Doe alles over in de slowcooker. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
  2. Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Doe het deksel op de slowcooker.
  3. Zet de slowcooker één uur op high en 6 tot 7 uur op low.

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappeltjes en gemengde salade en tzatziki of met rijst en sperzieboontjes.