Erwtensoep! Hoe eenvoudig kan het zijn. Gisteren heb ik bij de slager een varkens-bovenpoot gekocht en in de supermarkt een erwtensoeppakket. In dat soeppakket zaten de volgende groenten:

  • een prei
  • een wortel
  • 1/4 knolraap
  • een takje selderij
  • een laurierblaadje
  • een ui
  • 500 gram spliterwten

Het liefst kook ik erwtensoep met gelijke delen hele erwten en spliterwten. Spliterwten smaken wat meliger dan hele erwten, vind ik. Spliterwten worden later geoogst, als de peul waarin ze zitten, al gedroogd is. Het vlies om de erwt is dan verdroogd, waardoor de erwt in twee delen uiteenvalt: de spliterwt.

Maar goed, ik had niet anders dan spliterwten, dus geen hele erwten deze keer.

Toen ik thuiskwam met de boodschappen heb ik de slowcooker uit de kast gepakt en er een paar liter water ingedaan. Vervolgens ging de varkenspoot erin. De pan heeft zo'n uur of acht aangestaan. Vanmorgen heb ik de poot uit de pan gehaald en er het vlees afgeplukt. Het vlees ging vervolgens weer in de pan (uiteraard heb ik de bouillon van de varkenspoot in de pan laten zitten). Daarna heb ik de groenten uit het pakket klein gesneden en er als extra nog een halve venkelknol bijgedaan. De soep heeft vandaag nog eens zo'n acht uur in de slowcooker gegaard. Een fijn gesneden pepertje, een boullionblokje en mijn zelfgemaakte bouillonpoeder maakten de soep af!