Ik kreeg van een paar reizigers een zakje rendang uit Maleisië. Ik kon de tekst op de verpakking niet lezen, behalve dan dat er waarschijnlijk 500 gram vlees gebruikt moest worden. Ik heb er het volgende van gemaakt in mijn slowcooker.

Gebruik de onderstaande ingrediënten: 

  • een zakje Rendang kruiden
  • steranijs (zat bij mij in het zakje kruiden, te oordelen naar de geur en smaak)
  • 500 gram rundvlees
  • 1 aubergine 
  • gekookte bietjes
  • blikje ananas
  • 4 augurken
  • gefruite uitjes
  • rijst

Snijd het rundvlees en de aubergine in reepjes. Mix de Rendang kruiden (met steranijs) met water. Doe het vlees, de aubergine en de kruidenmix in de slowcooker. Laat gedurende een uur of 6 garen op de laagste stand. Kook de rijst, snijd de bietjes in blokjes en verwarm ze. Snijd de augurken en ananas ook in blokjes. Maak mooie borden van rijst, rendang, bietjes, ananas, augurk en gefruite uitjes. 

Jammie! 

Nu nog iets bedenken met het Japanse zakje kruiden wat ik van de reizigers kreeg. Geen flauw idee van de inhoud trouwens. Ik ben benieuwd of ze ook een idee uit Ierland hebben meegebracht.......

 

 

 

Ik vind bleekselderij lekker in een salade. Maar: je kunt bleekselderij alleen in een bosje kopen. En dat vind ik teveel van het goede. Ik heb er, op aanraden van een vriend, Bolognesesaus (de Italianen noemen het Ragu) van gemaakt. Dit heb je nodig:

  • 300 gram gehakt
  • 2 uien 
  • gelijke hoeveelheden wortel en bleekselderij
  • 1 of 2 blikjes tomatenpuree
  • een bouillonblokje
  • een flinke scheut olijfolie
  • tijm en rozemarijn

Snij de wortel en bleekselderij in kleine blokjes. Rul het gehakt, het moet goed bruin worden. Doe alle ingrediënten in de slowcooker en laat het geheel zo'n acht uur pruttelen. De lekkerste pastasaus die je ooit gegeten hebt, je koopt echt nooit meer een pot saus. 

 

Pulled pork is varkensvlees, dat na het garen met twee vorken uit elkaar getrokken wordt. Traditioneel eet je Pulled pork op een broodje, maar het is ook heel lekker bij rijst. 

Een tijdje terug kreeg ik een zakje Mccormick Seasoning voor Pulled pork. Dat gaf een heerlijk resultaat, maar die seasoning kun je alleen in Amerika kopen. Daarom (en ook omdat ik het leuk vind het wiel zelf uit te vinden) heb ik nu besloten mijn eigen mengsel te maken. Als basis heb ik bouillonpoeder, paprikapoeder, mosterdpoeder en koriander gebruikt.  

De ingrediënten staan in Amerikaanse maten. Je kunt bij Xenos of in een keukenwinkel maatschepjes kopen, maar even omrekenen in grammen via Google kan natuurlijk ook.

 Je hebt het volgende nodig:

  • 1 kg varkensvlees (filet, fricandeau) aan een stuk 
  • 2 tbsp bouillonpoeder
  • 1 tbsp paprikapoeder
  • 1 tbsp mosterdpoeder
  • 1 tbsp koriander
  • 1 tbps witte wijnazijn
  • 1 tbsp fijn gesneden rode pepertjes
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1/2 tbsp zout
  • een paar druppels liquid smoke
  • 1/2 cup bruine suiker
  • 1 cup tomatenketchup
  • 1 tbsp bouillonpoeder
  • 1/3 cup gesmolten boter of zonnebloemolie 

Meng alle ingrediënten door elkaar in een blender of met een staafmixer. Giet er nog wat water bij, zodat er voldoende vocht kan verdampen in de slowcooker. Giet een derde van het mengsel in de slowcooker, leg het vlees erop en giet het overige kruidenmengsel over het vlees. Laat het vlees gedurende minimaal 8 uur garen op de laagste stand. Laat het daarna afkoelen en trek het uit elkaar met twee vorken. 

 

Erwtensoep! Hoe eenvoudig kan het zijn. Gisteren heb ik bij de slager een varkens-bovenpoot gekocht en in de supermarkt een erwtensoeppakket. In dat soeppakket zaten de volgende groenten:

  • een prei
  • een wortel
  • 1/4 knolraap
  • een takje selderij
  • een laurierblaadje
  • een ui
  • 500 gram spliterwten

Het liefst kook ik erwtensoep met gelijke delen hele erwten en spliterwten. Spliterwten smaken wat meliger dan hele erwten, vind ik. Spliterwten worden later geoogst, als de peul waarin ze zitten, al gedroogd is. Het vlies om de erwt is dan verdroogd, waardoor de erwt in twee delen uiteenvalt: de spliterwt.

Maar goed, ik had niet anders dan spliterwten, dus geen hele erwten deze keer.

Toen ik thuiskwam met de boodschappen heb ik de slowcooker uit de kast gepakt en er een paar liter water ingedaan. Vervolgens ging de varkenspoot erin. De pan heeft zo'n uur of acht aangestaan. Vanmorgen heb ik de poot uit de pan gehaald en er het vlees afgeplukt. Het vlees ging vervolgens weer in de pan (uiteraard heb ik de bouillon van de varkenspoot in de pan laten zitten). Daarna heb ik de groenten uit het pakket klein gesneden en er als extra nog een halve venkelknol bijgedaan. De soep heeft vandaag nog eens zo'n acht uur in de slowcooker gegaard. Een fijn gesneden pepertje, een boullionblokje en mijn zelfgemaakte bouillonpoeder maakten de soep af!

 

In de supermarkt kun je bijna nooit ongesneden boerenkool kopen. Je zou bijna vergeten hoe de groene plukjes er uit zagen toen ze nog als volledige plant in de grond stonden. 

In mijn slowcooker maakte ik onlangs een heerlijke boerenkoolstamppot. Het is heel simpel:  je schilt de aardappelen, snijd ze in stukken en legt ze onderin de slowcooker. Daar bovenop komt de boerenkool, gemengd met een gesnipperde rode ui en een half pepertje. Giet er water (met een opgelost bouillonblokje) bij, de aardappelen moeten in ieder geval onder staan. Leg er dan een rookworst op. Deze keer had ik een verse rookworst van de slager, maar ook de verse rookworst (in de koeling) van Lidl is prima van smaak. 

Na acht uur slowcooken, op de laagste stand, heb ik het teveel aan water afgegoten en vervolgens met een pureestamper er een stamppot van gemaakt. Met een beetje melk en eventueel nog wat peper en zout werd dit een bijzonder smakelijk gerecht. Ik heb er een jus met een jusblokje bijgemaakt. 

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 zak gesneden boerenkool
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 verse rookworst
  • 1 bouillonblokje of bouillonpoeder
  • peper en zout

 

 

 

Stifado is stoofvlees op z'n Grieks! 

De ingrediënten:

  • 800 gram runderlappen
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 250 gram sjalotjes
  • 50 ml rode wijn
  • ½ dl rode-wijnazijn
  • ½ -1 afgestreken theelepel kaneel
  • ½-1 afgestreken theelepel geraspte nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 mespuntje kruidnagelpoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 50 gram boter (of minder naar eigen smaak)
  • ongeveer tien gedroogde tomaten op olie (meer mag ook), in stukjes gesneden
  • scheutje Worcestershiresaus
  • ca. 300 ml water
  • bloem

 Je kunt ook een kant en klare kruidenmix kopen bij www.kretawinkel.nl

Voorbereiden:  

  1. Pers de knoflook uit, snijd de sjalotjes in stukjes en snijd het vlees in grove dobbelstenen. 
  2. Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees (wat bestrooid met bloem) op matig vuur rondom bruin. Voeg al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de azijn en rode wijn toe en laat ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, tomatenpuree en de Worcestershiresaus toe.

En dan hieronder de bereiding:

  1. Doe alles over in de slowcooker. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
  2. Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Doe het deksel op de slowcooker.
  3. Zet de slowcooker één uur op high en 6 tot 7 uur op low.

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappeltjes en gemengde salade en tzatziki of met rijst en sperzieboontjes.

 

Bij www.shopamerica.nl heb ik een busje Old Bay Seasoning gekocht. Lekker om kip en vis mee te kruiden, staat erop. Dat ga ik eens proberen in de slowcooker.

Ik maak er dan maar meteen een compleet gerecht van:

 

  • 2 kipfilets in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel Old Bay Seasoning
  • 2 paprika's in stukjes gesneden
  • 1/2 zakje diepvriesdoperwten
  • 400 gram voorgekookte krieltjes
  • 1 bouillonblokje
  • water (alles moet net onder water staan)

Een beetje olie in de pan, de kipblokjes en de Old Bay Seasoning door elkaar roeren. Vervolgens gaat de rest van de ingredienten erbij. De slowcooker op high voor een paar uurtjes, daarna nog een uurtje of vier, vijf of low. Het ruikt goed!!

Old Bay Seasoning schijnt ook heel lekker te zijn over je frietjes, en dat kan ik me voorstellen.......

 

 

Ìn Berlijn doe je inspiratie op! In een restaurant heb ik Currywurst (met sauerkraut) gegeten. Dat was lekker: vandaag ga ik daar een eigen versie van maken in de slowcooker. Ik heb verse worst (8 stuks, rundvlees) gekocht en een marinade gemaakt. Hieronder staan de ingrediënten: 

  • 250 ml tomatenketchup
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels balsamicoazijn 
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 rode uien (gesnipperd)
  • 2 eetlepels kruidenbouillonpoeder 
  • 10 druppels liquid smoke

Ik vind het leuk om recepten te vereenvoudigen of aan te passen met wat ik in huis heb. In het recept dat ik als basis gebruikte, stond uienpoeder op de ingrediëntenlijst. Dat heb ik niet in huis, dus heb ik twee eetlepels van mijn zelfgemaakte bouillonpoeder genomen. De liquid smoke heb ik bij www.shopamerica.nl gekocht. 

Voor de rest is het, als altijd, eenvoudig. Je legt de worsten in de slowcooker en giet de marinade erover. Ikzelf zet de slowcooker de eerste twee uur op de hoogste stand, daarna nog een uur of vier, vijf op de laagste stand. Dat wordt dus afwachten vanavond en bedenken wat ik er morgen bij ga eten. Zuurkool (sauerkraut) of toch iets anders. Het ruikt in ieder geval goed.