Knutselvoer!
Stifado
- Gegevens
- Categorie: Slowcooker
Stifado is stoofvlees op z'n Grieks!
De ingrediënten:
- 800 gram runderlappen
- 4-5 eetlepels olijfolie
- 5 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 250 gram sjalotjes
- 50 ml rode wijn
- ½ dl rode-wijnazijn
- ½ -1 afgestreken theelepel kaneel
- ½-1 afgestreken theelepel geraspte nootmuskaat
- 2 laurierblaadjes
- 1 mespuntje kruidnagelpoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- versgemalen zwarte peper en zout naar smaak
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 50 gram boter (of minder naar eigen smaak)
- ongeveer tien gedroogde tomaten op olie (meer mag ook), in stukjes gesneden
- scheutje Worcestershiresaus
- ca. 300 ml water
- bloem
Je kunt ook een kant en klare kruidenmix kopen bij www.kretawinkel.nl
Voorbereiden:
- Pers de knoflook uit, snijd de sjalotjes in stukjes en snijd het vlees in grove dobbelstenen.
- Doe de olijfolie in de koekenpan of juspan en bak het vlees (wat bestrooid met bloem) op matig vuur rondom bruin. Voeg al roerende de kruiden en de knoflook toe en meng alles goed door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg de azijn en rode wijn toe en laat ongeveer 2 -3 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de tomaten uit blik, de gedroogde tomaten, tomatenpuree en de Worcestershiresaus toe.
En dan hieronder de bereiding:
- Doe alles over in de slowcooker. Voeg dan het water toe en let erop dat het vlees onderstaat.
- Leg de sjalotjes boven op het vlees en daarop de boter. Doe het deksel op de slowcooker.
- Zet de slowcooker één uur op high en 6 tot 7 uur op low.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappeltjes en gemengde salade en tzatziki of met rijst en sperzieboontjes.
Bouillonpoeder
- Gegevens
- Categorie: Kruidenmengsels
Bouillon kun je kant in klaar in blokjes kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Het is een heel karwei, maar wel leuk om eens een keer uit te proberen. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
- zakken gesneden soepgroenten
- 2 rode uien
- 1/2 rode peper
- peper en zout naar smaak
- laurierblaadjes
- peterselie
- bieslook
- 1/2 bolletje knoflook
Ik heb alle ingrediënten in de blender fijn gemalen. Daarna moest de pulp drogen en dat duurt wel even. Ik heb de massa uitgespreid op een vel vetvrij papier en in de oven op 90 graden laten drogen. Dat duurde bij elkaar wel een uur of zes. Het laatste vocht ging er uit in de magnetron op de hoogste stand (een paar minuten).
Als alles opgedroogd is tot een soort van koek, maal je het fijn, wederom in de blender.
Kip Old Bay
- Gegevens
- Categorie: Slowcooker
Bij www.shopamerica.nl heb ik een busje Old Bay Seasoning gekocht. Lekker om kip en vis mee te kruiden, staat erop. Dat ga ik eens proberen in de slowcooker.
Ik maak er dan maar meteen een compleet gerecht van:
- 2 kipfilets in blokjes gesneden
- 1 eetlepel Old Bay Seasoning
- 2 paprika's in stukjes gesneden
- 1/2 zakje diepvriesdoperwten
- 400 gram voorgekookte krieltjes
- 1 bouillonblokje
- water (alles moet net onder water staan)
Een beetje olie in de pan, de kipblokjes en de Old Bay Seasoning door elkaar roeren. Vervolgens gaat de rest van de ingredienten erbij. De slowcooker op high voor een paar uurtjes, daarna nog een uurtje of vier, vijf of low. Het ruikt goed!!
Old Bay Seasoning schijnt ook heel lekker te zijn over je frietjes, en dat kan ik me voorstellen.......
Curryworst
- Gegevens
- Categorie: Slowcooker
Ìn Berlijn doe je inspiratie op! In een restaurant heb ik Currywurst (met sauerkraut) gegeten. Dat was lekker: vandaag ga ik daar een eigen versie van maken in de slowcooker. Ik heb verse worst (8 stuks, rundvlees) gekocht en een marinade gemaakt. Hieronder staan de ingrediënten:
-
250 ml tomatenketchup
- 100 ml water
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 rode uien (gesnipperd)
- 2 eetlepels kruidenbouillonpoeder
- 10 druppels liquid smoke
Ik vind het leuk om recepten te vereenvoudigen of aan te passen met wat ik in huis heb. In het recept dat ik als basis gebruikte, stond uienpoeder op de ingrediëntenlijst. Dat heb ik niet in huis, dus heb ik twee eetlepels van mijn zelfgemaakte bouillonpoeder genomen. De liquid smoke heb ik bij www.shopamerica.nl gekocht.
Voor de rest is het, als altijd, eenvoudig. Je legt de worsten in de slowcooker en giet de marinade erover. Ikzelf zet de slowcooker de eerste twee uur op de hoogste stand, daarna nog een uur of vier, vijf op de laagste stand. Dat wordt dus afwachten vanavond en bedenken wat ik er morgen bij ga eten. Zuurkool (sauerkraut) of toch iets anders. Het ruikt in ieder geval goed.
Kruidenmengsels
- Gegevens
- Categorie: Kruidenmengsels