Scroll
  • Knutselvoer!
  • Zoeken
  • Slow cooking
  • Pressure cooking
  • Mix spices
  • Special
  • Steam oven
  • Wok
  • Bread & dough
  • Fusion
  • Queued
  • Airfryer
  • Cake and more

Knutselvoer

0 1 2 3 4 5 6 7 8

Laatste recepten

  • Schnitzel in je airfryer
  • Mini-loempia's in de airfryer
  • Pompoen fries met curryworst
  • Appeltaart
  • Bouillonpoeder easy

Zoeken

Meest gelezen

  • Boerenkool: stamppot
  • Schnitzel in je airfryer
  • Boerenkoolstamppot
  • Snelkookhutspot
  • Mini-loempia's in de airfryer

Knutselvoer!

Stoofvlees met bier en frites

Gegevens
Categorie: Snelkookpan
Gepubliceerd: 18 maart 2015

Ingrediënten: 

  • 600 gram magere baklappen
  • peper en zout
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • roomboter
  • flesje donker bier (bijvoorbeeld Leffe Trippel)
  • halve liter runderbouillon
  • 2 of 3 laurierblaadjes
  • scheut azijn

Laat de boter in een koekenpan bruin worden. Kruid het vlees met peper en zout. Bak het vlees om en om snel bruin. Snij ondertussen de uien en knoflook in fijn. Verhit redelijk wat boter op hoog vuur in de snelkookpan en fruit hierin de uien en knoflook gedurende een paar minuten. Voeg het vlees toe. Giet ongeveer 2/3 van het bier erbij en vul de vervolgend met de bouillon tot het vlees net onder staat. Giet een scheutje azijn erbij en stel de pan in op de hoogste druk. Wacht tot de pan op druk is en zet dan het vuur lager. Let op: zet het vuur niet te laag, de pan moet op druk blijven.

Na een ongeveer een uurtje is het vlees klaar. Haal de druk van de pan, maak het deksel open en snuif de de lekkere geur van het stoofvlees op. Nu nog even naar de friteszaak aan de overkant voor de bijbehorende frietjes en van het geheel genieten!

 

Atjar

Gegevens
Categorie: Bijzondere gerechten
Gepubliceerd: 26 februari 2015

Gisteren zocht ik in de supermarkt naar een zakje rauwkost voor op mijn broodje kaas. In het schap lagen ook zakjes gesneden witte kool: de basis voor Atjar tjampoer. Ik ben gek op de Atjar die bij de Babi Pangang van de Chinees meegeleverd wordt en ben al lang van plan dit ook eens zelf te maken.

De basis voor de Atjar is witte kool. Daarnaast kun je er van alles bijdoen: paprika, tauge, bloemkoolroosjes, boontjes, wortels en andere harde groenten (geen bladgroenten). Je hebt verder nog het volgende nodig:

  • een fles witte azijn
  • suiker
  • zout
  • een theelepel mosterdpoeder
  • een theelepel laos (galanga)
  • een theelepel djahé (gemberpoeder)
  • een volle eetlepel geelwortelpoeder (koenjit of kurkuma)
  • een eetlepel olie
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 2 zeer fijn gesneden uitjes
  • een theelepel sambal of een fijngesneden pepertje

Doe wat olie in een pan en fruit hierin de uitjes en de knoflook. Haal de pan van het vuur en meng de kruiden en een beetje water erdoor. Zet de pan weer op het vuur en roer tot de kruiden opgelost zijn. 

Breng gelijke delen water en azijn aan de kook. Proef even van het mengsel, vind je het te zuur, voeg dan water toe, is het niet zuur genoeg, voeg dan azijn toe. Kook de groenten beetgaar. (Let op, niet alle groenten hebben dezelfde kooktijd nodig, de groenten die het langst moeten koken dus eerst!)

Als de groenten beetgaar zijn, kun je het kruidenmengsel erdoor roeren. Proef even en voeg suiker toe naar smaak. Als de atjar op smaak is, dan giet je het kookvocht af in een andere pan (je hebt het zometeen weer nodig). Schep de groenten in potten. Breng het kookvocht opnieuw aan de kook en giet de potten vol tot aan de rand. Schroef vervolgens direct het deksel erop. 

Bewaar de Atjar in de koelkast. 

 

Pulled pork

Gegevens
Categorie: Slowcooker
Gepubliceerd: 24 december 2014

Pulled pork is varkensvlees, dat na het garen met twee vorken uit elkaar getrokken wordt. Traditioneel eet je Pulled pork op een broodje, maar het is ook heel lekker bij rijst. 

Een tijdje terug kreeg ik een zakje Mccormick Seasoning voor Pulled pork. Dat gaf een heerlijk resultaat, maar die seasoning kun je alleen in Amerika kopen. Daarom (en ook omdat ik het leuk vind het wiel zelf uit te vinden) heb ik nu besloten mijn eigen mengsel te maken. Als basis heb ik bouillonpoeder, paprikapoeder, mosterdpoeder en koriander gebruikt.  

De ingrediënten staan in Amerikaanse maten. Je kunt bij Xenos of in een keukenwinkel maatschepjes kopen, maar even omrekenen in grammen via Google kan natuurlijk ook.

 Je hebt het volgende nodig:

  • 1 kg varkensvlees (filet, fricandeau) aan een stuk 
  • 2 tbsp bouillonpoeder
  • 1 tbsp paprikapoeder
  • 1 tbsp mosterdpoeder
  • 1 tbsp koriander
  • 1 tbps witte wijnazijn
  • 1 tbsp fijn gesneden rode pepertjes
  • 3 teentjes knoflook 
  • 1/2 tbsp zout
  • een paar druppels liquid smoke
  • 1/2 cup bruine suiker
  • 1 cup tomatenketchup
  • 1 tbsp bouillonpoeder
  • 1/3 cup gesmolten boter of zonnebloemolie 

Meng alle ingrediënten door elkaar in een blender of met een staafmixer. Giet er nog wat water bij, zodat er voldoende vocht kan verdampen in de slowcooker. Giet een derde van het mengsel in de slowcooker, leg het vlees erop en giet het overige kruidenmengsel over het vlees. Laat het vlees gedurende minimaal 8 uur garen op de laagste stand. Laat het daarna afkoelen en trek het uit elkaar met twee vorken. 

 

Boerenkoolchips

Gegevens
Categorie: Bijzondere gerechten
Gepubliceerd: 15 december 2014

Van een vriendin kreeg ik een (bij nader inzien) heerlijk recept van boerenkoolchips. Deze vriendin is veganistisch en tot dit recept heb ik eigenlijk nog nooit iets bij haar gegeten wat ik echt heel lekker vond. Ikzelf ben namelijk nogal bourgondisch aangelegd. Je snapt de twee uitersten :-)Toch was dit recept het proberen waard. En: het was heerlijk!

 

 

Ingrediënten:

  • Een zakje boerenkool
  • Olijfolie
  • Peper, zout en eventuele andere kruiden die je lekker vindt: paprikapoeder, cayennepeper, Old Bay Seasoning.

Je maakt de chips als volgt: leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Verwarm je oven even voor op 160 graden. Stop twee of drie handen boerenkool in een kom, sprenkel wat olijfolie erover en meng de kruiden er door. Het handigst doe je dat gewoon met je handen. Leg de boerenkool op de bakplaat (niet te dik, anders bakt het niet). Na ongeveer 15 minuten is je chips klaar. Even af laten koelen op een rooster voordat je het serveert.

De volgende keer ga ik op zoek naar ongesneden boerenkool, eens kijken of wat grotere stukken boerenkool een nog beter resultaat opleveren.

 

 

Zoete aardappelsoep

Gegevens
Categorie: Bijzondere gerechten
Gepubliceerd: 15 december 2014

Zoete aardappelsoep

  • 4 personen
  • 1 el plantaardige olie
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 4 tenen knoflook
  • 2 tl geraspte gember
  • 1 el madraskerriepoeder (hier vind je het recept)
  • 1 kg zoete aardappels, geschild en in stukken van 5 cm
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 400 gr kokosmelk (blik)
  • 1 kleine handvol korianderblad
  • gefruite uitjes en naan- of chappatibrood (of turks brood) om erbij te serveren

Verhit de olie in een grote pan.

Bak de ui op middelhoog vuur glazig

Voeg knoflook, gember en kerriepoeder toe

Roer nog 1 minuut

Voeg de zoete aardappels toe en meng alles goed zodat alle stukjes aardappel rondom bedekt zijn

Schenk de bouillon erover

Breng aan de kook en temper het vuur

Sluit de pan en laat 20 min. sudderen, totdat de aardappels gaar zijn

 

Laat alles even afkoelen en pureer de soep (keukenmachine/blender/staafmixer)

Doe terug in de pan en roer de kokosmelk en wat koriander erdoor (bewaar een beetje voor de garnering)

Soep nog even doorwarmen en serveren met gefruite uitjes en naan-/chappati-/turks brood

 

De soep heeft een zachte smaak. Voor een sterkere smaak 2 theelepels extra madraskerriepoeder toevoegen en/of een pepertje.

Erwtensoep uit je slowcooker

Gegevens
Categorie: Slowcooker
Gepubliceerd: 07 december 2014

Erwtensoep! Hoe eenvoudig kan het zijn. Gisteren heb ik bij de slager een varkens-bovenpoot gekocht en in de supermarkt een erwtensoeppakket. In dat soeppakket zaten de volgende groenten:

  • een prei
  • een wortel
  • 1/4 knolraap
  • een takje selderij
  • een laurierblaadje
  • een ui
  • 500 gram spliterwten

Het liefst kook ik erwtensoep met gelijke delen hele erwten en spliterwten. Spliterwten smaken wat meliger dan hele erwten, vind ik. Spliterwten worden later geoogst, als de peul waarin ze zitten, al gedroogd is. Het vlies om de erwt is dan verdroogd, waardoor de erwt in twee delen uiteenvalt: de spliterwt.

Maar goed, ik had niet anders dan spliterwten, dus geen hele erwten deze keer.

Toen ik thuiskwam met de boodschappen heb ik de slowcooker uit de kast gepakt en er een paar liter water ingedaan. Vervolgens ging de varkenspoot erin. De pan heeft zo'n uur of acht aangestaan. Vanmorgen heb ik de poot uit de pan gehaald en er het vlees afgeplukt. Het vlees ging vervolgens weer in de pan (uiteraard heb ik de bouillon van de varkenspoot in de pan laten zitten). Daarna heb ik de groenten uit het pakket klein gesneden en er als extra nog een halve venkelknol bijgedaan. De soep heeft vandaag nog eens zo'n acht uur in de slowcooker gegaard. Een fijn gesneden pepertje, een boullionblokje en mijn zelfgemaakte bouillonpoeder maakten de soep af!

 

Boerenkool: stamppot

Gegevens
Categorie: Slowcooker
Gepubliceerd: 29 november 2014

In de supermarkt kun je bijna nooit ongesneden boerenkool kopen. Je zou bijna vergeten hoe de groene plukjes er uit zagen toen ze nog als volledige plant in de grond stonden. 

In mijn slowcooker maakte ik onlangs een heerlijke boerenkoolstamppot. Het is heel simpel:  je schilt de aardappelen, snijd ze in stukken en legt ze onderin de slowcooker. Daar bovenop komt de boerenkool, gemengd met een gesnipperde rode ui en een half pepertje. Giet er water (met een opgelost bouillonblokje) bij, de aardappelen moeten in ieder geval onder staan. Leg er dan een rookworst op. Deze keer had ik een verse rookworst van de slager, maar ook de verse rookworst (in de koeling) van Lidl is prima van smaak. 

Na acht uur slowcooken, op de laagste stand, heb ik het teveel aan water afgegoten en vervolgens met een pureestamper er een stamppot van gemaakt. Met een beetje melk en eventueel nog wat peper en zout werd dit een bijzonder smakelijk gerecht. Ik heb er een jus met een jusblokje bijgemaakt. 

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 zak gesneden boerenkool
  • 1 rode ui
  • 1/2 rode peper
  • 1 verse rookworst
  • 1 bouillonblokje of bouillonpoeder
  • peper en zout

 

 

 

Vegetarische erwtensoep

Gegevens
Categorie: Bijzondere gerechten
Gepubliceerd: 22 november 2014
  • Start
  • Vorige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Volgende
  • Einde

(c) 2015 www.knutselvoer.nl